Sunilios Team

Οι απόλυτες διακοπές: Λευκάδα

Η Λευκάδα πήρε το όνομά της από το “Ακρωτήριο Λευκάτα” ή “Ακρωτήριο της Κυράς”, που βρίσκεται στο νότιο άκρο του νησιού. Το ακρωτήριο στην αρχαιότητα ονομαζόταν “Λευκάς Πέτρα” ή “Λευκάς Άκρα”. Ένας μύθος λέει ότι η ποιήτρια Σαπφώ, από το νησί της Λέσβου, πήδηξε από το βράχο του ακρωτηρίου για να απαλλαγεί από τον έρωτά της για τον Φάωνα. Κοντά στην περιοχή αυτή βρίσκεται ο ναός του θεού Απόλλωνα, στον οποίο είναι αφιερωμένος ο λευκός βράχος. Πολλοί μύθοι συνδέουν τη Λευκάδα με τη θεά του έρωτα Αφροδίτη (μυθολογία) και τον Οδυσσέα, τον ήρωα που περιγράφει ο Όμηρος.

Πολλοί μύθοι συνδέουν τη Λευκάδα με τη θεά του έρωτα Αφροδίτη (μυθολογία) και τον Οδυσσέα, τον ήρωα που περιγράφει ο Όμηρος. Αργότερα το νησί ονομάστηκε Αγία Μαύρα, παίρνοντας το όνομά του από την ομώνυμη εκκλησία που χτίστηκε μέσα στο κάστρο της Αγίας Μαύρας, το οποίο βρίσκεται απέναντι από την πόλη της Λευκάδας και αποτελούσε πρότυπο οχυρωματικής τέχνης. Για μεγάλο χρονικό διάστημα η πόλη της Λευκάδας ήταν χτισμένη γύρω από αυτό το κάστρο, αλλά αργότερα οι Ενετοί το μετέφεραν στη σημερινή του θέση.

Το 1864, η Λευκάδα μαζί με τα άλλα νησιά του Ιονίου, σύμφωνα με τις συνθήκες του 1863 και του 1864, παραχωρήθηκε επίσημα στην Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά μετά από πολλούς αιώνες ξένης κατοχής είναι πλέον ελεύθερα. Ήταν το 1963 όταν ο Έλληνας μεγιστάνας Αριστοτέλης Ωνάσης αγόρασε τον Σκορπιό, ένα μικρό νησάκι στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της Λευκάδας, το οποίο έκτοτε απέκτησε παγκόσμια φήμη, φιλοξενώντας κατά καιρούς πολυάριθμους επισκέπτες και διασημότητες από όλο τον κόσμο.

Η Λευκάδα είναι ένας αξιοζήλευτος προορισμός για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ. Σε διάφορα μέρη του νησιού υπάρχουν παραλίες που είναι κατάλληλες για τέτοιες περιστάσεις. Για παράδειγμα, στην παραλία του Αϊ-Γιάννη, με την τεράστια αμμώδη παραλία, μπορεί κανείς να έρθει σε πρώτη επαφή με το άθλημα του kitesurfing και να μάθει τα μυστικά του. Στην πραγματικότητα, κάθε χρόνο διοργανώνονται επίσημοι αγώνες με τη συμμετοχή αθλητών από όλο τον κόσμο. Στο εσωτερικό της πόλης υπάρχει το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο φιλοξενεί έργα τέχνης, καθώς και ευρήματα από την παλαιολιθική εποχή έως τους ρωμαϊκούς χρόνους και η Μαρίνα της Λευκάδας, η οποία θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες και πιο οργανωμένες της Μεσογείου.

Στην είσοδο της πόλης, δίπλα στο λιμάνι, βρίσκεται το περίφημο πάρκο των ποιητών (οι ντόπιοι το αποκαλούν συνήθως Bosqueto), το οποίο στεγάζει τις προτομές μεγάλων προσωπικοτήτων του νησιού: (Βαλαωρίτης, Σικελιανός, Λευκάδιος Χερν, Δημήτριος Γολέμης – Κλέμας ), που άφησαν εποχή με την καλλιτεχνική τους αύρα και τα υπέροχα έργα τους. Ωστόσο, αξίζει να περπατήσετε στην ξύλινη γέφυρα που είναι χτισμένη πάνω από το κανάλι, η οποία βρίσκεται ακριβώς μπροστά από τον πεζόδρομο με τα καφέ-μπαρ, δίπλα στο λιμάνι της πόλης. Οι ντόπιοι την αποκαλούν γέφυρα των αναστεναγμών ή γέφυρα των εραστών. Χτίστηκε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας και με την αρχιτεκτονική του δίνει έναν βενετσιάνικο αέρα στην πόλη.

Στην παραλία της Γύρας, κοντά στην πόλη, βρίσκονται οι τέσσερις ανεμόμυλοι από τους δώδεκα που υπήρχαν στο παρελθόν, οι οποίοι μέχρι το τέλος του 20ου αιώνα αλέθανε μεγάλες ποσότητες σιτηρών, κυρίως από τη Ρωσία. Κοντά στο χωριό Φρύνη, λίγο έξω από την πόλη, βρίσκεται η Ιερά Μονή Φανερωμένης, η οποία αποτελεί μουσείο εκκλησιαστικής τέχνης. Δύο χιλιόμετρα νότια της πόλης βρίσκεται η περιοχή του Καλλιγονίου, η οποία περιλαμβάνει τα ερείπια που σώζονται από την προϊστορική πόλη Νήρικος. Ο τόπος αυτός έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος. Εκτός από αυτά, όμως, ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει και τα όμορφα φυσικά τοπία του νησιού.

Τελευταία σχόλια

Χωρίς σχόλια για εμφάνιση.

Ιστορία

Κατηγορίες

Accessibility Toolbar